
Κινόα: Απο τα πιο θρεπτικα τρόφιμα στον πλανήτη ελεύθερο γλουτένης πλούσιο σε βιταμινες κ ιχνοστοιχεία.Το μεγάλο πλεονέκτημα της κινόα είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, που κυμαίνεται από 12-18% (η διατροφική της αξία από πρωτεϊνική άποψη πλησιάζει εκείνη του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών).
Περιέχει επίσης φυτικές ίνες, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β (βοηθάει τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη και την επούλωση των ιστών, την παραγωγή ορμονών και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων). Είναι μια τροφή ελαφριά και εύπεπτη, ιδανική για ηλικιωμένα άτομα, καθώς ανεβάζει τον αιματοκρίτη, βοηθά στην καλή τροφοδότηση του εγκεφάλου με αίμα και επιπλέον έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Σίγουρα θα θυμάστε, πως ο Ποπάϋ, ο ήρωας των παιδικών μας χρόνων, σχεδόν κατάπινε μονομιάς μια κονσέρβα ΣΠΑΝΑΚΙ και αμέσως μετά ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε πιθανό εχθρό με τις δυνατές γροθιές του. Και ενώ σήμερα, αυτό μας φαίνεται, ως μία ακόμη υπερβολή, στην πραγματικότητα, κρύβει δόσεις αλήθειας, αφού το σπανάκι λόγω των συστατικών του, θεωρείται μια σούπερ τροφή, που δυναμιτίζει τον οργανισμό μας.Έτσι, λοιπόν, το σπανάκι είναι μια τροφή ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες A,B,C, σε φυτικές ίνες, σε σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο, φυλλικό οξύ.Το θρεπτικό σπανάκι, υπάρχει στην αγορά όλο τον χρόνο-φρέσκο και καταψυγμένο-αλλά οι βασικότερες εποχές, όπου μπορείτε να είστε σίγουροι για την φρεσκάδα του είναι η άνοιξη (από Μάρτιο έως Μάιο) και το φθινόπωρο (από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο)
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. σπανάκι
1/2 φλ. κινόα
1 κρεμμύδι
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ φλ. κρασί
Χυμό & ξύσμα από 1 πορτοκάλι
10 ντοματίνια
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 ματσ. άνηθο
1-2 αβγά
2 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπλένουμε την κινόα με νερό.
Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμύδια και το ξερό κρεμμύδι.
Στη συνέχεια τα σωτάρουμε σε ελαιόλαδο και βούτυρο, μέχρι να μαλακώσουν και τα αλατίζουμε.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί.
Προσθέτουμε το σπανάκι, την κινόα, το ξύσμα και το χυμό πορτοκάλι.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και 1 κούπα βραστό νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και το αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να βράσει το σπανάκι. Έπειτα προσθέτουμε το τριμμένο μοσχοκάρυδο, τα ντοματίνια και τον άνηθο ψιλοκομμένο.
Τηγανίζουμε σε βούτυρο το αβγό, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρουμε το σπανάκι με την κινόα και από πάνω προσθέτουμε το αβγό.
Καλη σας απόλαυση!!!

Ιωάννα, Αδριάνα Ζαχράν Διαιτολόγος-διατροφολόγος