Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Το Γαπαμά: ένα πολύ γνωστό παραδοσιακό φαγητό της Αρμενίας!!!

ΥΛΙΚΑ
Μια στρογγυλή κολοκύθα (περίπου 3 κιλά)
1½ ποτήρι ρύζι
1 ποτήρι σταφίδες
½ ποτήρι ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερύκοκα
1 ποτήρι ψιλοκομμένα δαμάσκηνα
1 ποτήρι αμύγδαλα (καθαρισμένα και κομμένα)
½ ποτήρι ψιλοκομμένα καρύδια
1 πράσινο μήλο (ψιλοκομμένο)
100 γρ. βούτυρο ανάλατο
λίγο αλάτι
¾ φλ. μέλι
2 κ.γ. κανέλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βράζουμε το ρύζι με 3 ποτήρια νερό για 15΄ σε δυνατή φωτιά.
  2. Στραγγίζουμε το νερό και προσθέτουμε το βούτυρο πάνω στο βρασμένο ρύζι για να λιώσει.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα στο ρύζι τα υπόλοιπα υλικά.
  4. Βάζουμε το μισό μέλι με 2 κ.γ. κανέλλα και το ανακατεύουμε μαζί με τα άλλα υλικά.
  5. Πλένουμε την κολοκύθα, κόβουμε το επάνω μέρος και αδειάζουμε το εσωτερικό της, το ψιλοκόβουμε και το προσθέτουμε στη γέμιση.
  6. Αφού αλείψουμε το εσωτερικό της κολοκύθας με το υπόλοιπο μέλι, αδειάζουμε μέσα τη γέμιση, προσθέτουμε λίγο βούτυρο και επανατοποθετούμε το επάνω μέρος σαν καπάκι.
  7. Τοποθετούμε το φαγητό πάνω σε μεταλλικό σκεύος και το βάζουμε στο φούρνο για 60-90΄.
  8. Δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι εάν έχει ψηθεί η κολοκύθα.
  9. Όταν ψηθεί την κόβουμε κατακόρυφα και κατά μήκος.

Back To Top