
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε 200 γρ. μαύρες αποξηραμένες σταφίδες σε 50 γρ. λικέρ εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, μανταρίνι, κουμκουάτ) ή κάποιο άλλο αλκοόλ της αρεσκείας μας (κονιάκ, ημίγλυκο επιδόρπιο κρασί όπως το Μοσχάτο Ρίου Πατρών) για τουλάχιστον 30’. Σε μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα 200 γρ. απαλό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 200 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού, ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι ή δύο μανταρίνια και 220 γρ. καστανή ζάχαρη, έως ότου διαλυθεί όσο γίνεται περισσότερο η ζάχαρη (η καστανή ζάχαρη δεν θα διαλυθεί εντελώς σαν την λευκή). Προσθέτουμε 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις που έχουμε κοσκινίσει με 1 κ. γλ. baking powder και μια πρέζα αλάτι και αναμιγνύουμε καλά. Τέλος, προσθέτουμε τις σταφίδες, μαζί και όσο αλκοόλ δεν έχουν απορροφήσει και 1 κοφτό κ.γλ. σπόρους πράσινου κάρδαμου (βλ. tips). Ανακατεύουμε μια τελευταία φορά. Στρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ή τετράγωνο ταψί διαστάσεων περίπου 20 χ 25 εκ. με λαδόκολλα, αφήνοντας αρκετή λαδόκολλα περιμετρικά, για να σηκώσουμε εύκολα το cake όταν ψηθεί. Ρίχνουμε μέσα τη ζύμη και ισιώνουμε την επιφάνεια, φροντίζοντας να έχει ίδιο πάχος παντού. Πασπαλίζουμε προαιρετικά με καστανή ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 180 βαθμούς για περίπου 50΄, αναλόγως πάντα του μεγέθους του ταψιού. Αφήνουμε το cake να κρυώσει ελαφρά για 15’, το βγάζουμε από το ταψί τραβώντας το από τις άκρες της λαδόκολλας, την αφαιρούμε και κρυώνουμε εντελώς το cake πάνω σε σχάρα.
Tips
• Βγάζουμε τους σπόρους του κάρδαμου κοπανώντας τις κάψουλες στο γουδί μέχρι να ανοίξουν και μετά με τα δάχτυλά μας ξεκολλάμε τους σπόρους από τα τοιχώματα της κάψουλας.
• Η ποσότητα του κάρδαμου θέλει προσοχή γιατί το άρωμά του είναι πολύ έντονο. Μην το παρακάνετε.
• Το μέγεθος του ταψιού είναι σημαντικό για να πάρει ύψος το cake : εάν το ταψί είναι πολύ μεγάλο, το cake στις άκρες θα παραψηθεί σαν μπισκότο.
• Μπορείτε βεβαίως να βάλετε τη ζύμη σε κλασσική παραλληλόγραμμη φόρμα για cake, αφού την λαδώσετε και την αλευρώσετε, απλώς δεν θα θυμίζει το σταφιδόψωμο, αλλά ένα οποιοδήποτε cake.
• Το πασπάλισμα της επιφάνειας με καστανή ζάχαρη δίνει ένα ευχάριστο κριτσάνισμα στο δόντι, μπορείτε όμως να το παραλείψετε.