Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Η τροφή που «φοβάται» ο καρκίνος!!!Το μπρόκολο είναι θαυματουργό και σώζει ζωές!!!




Aυτή η τροφή κάνει θαύματα. Και όμως την καταναλώνουν λίγοι… Το μπρόκολο είναι θαυματουργό και σώζει ζωές!!! 
Νέα επιστημονική μελέτη αναφέρει ότι το μπρόκολο είναι ο εχθρός τους ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και κατ' επέκταση βοηθά στην καταπολέμηση του έλκους και του καρκίνου του στομάχου.Μελέτη που έγινε συνεργατικά από Αμερικανούς και Γάλλους ερευνητές, σε εργαστηριακό επίπεδο, διαπίστωσε ότι το μπρόκολο περιέχει την ουσία σουλφοραφάνη, η οποία σκοτώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, όπως και τα βακτηρίδια τα οποία είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά ή βρίσκονται έξω από τα κύτταρα όσο και αυτά που βρίσκονται μέσα στα κύτταρα.Επιπλέον έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη εναντίον του καρκίνου του στομάχου.Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ποσότητες της σουλφοραφάνης που εμπεριέχονται στο μπρόκολο είναι αρκετές ώστε να επιτευχθεί ένα ευεργετικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, κάποιες από τις ποικιλίες μπρόκολων όπως και οι βλαστοί του φυτού είναι πλουσιότεροι σε σουλφοραφάνη.
Τα στοιχεία αυτά είναι σίγουρα ελπιδοφόρα καθώς η διατροφή σύμφωνα με τους ειδικούς, παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και καταπολέμηση του πεπτικού έλκους αλλά και του στομαχικού καρκίνου.Όπως λένε οι επιστήμονες, οι μολύνσεις με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι τόσο συχνές στο στομάχι, που στις αναπτυσσόμενες χώρες το ποσοστό ανέρχεται στο 90%.Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού θεωρείται η κυριότερη αιτία πρόκλησης έλκους αλλά και καρκίνου του στομάχου.Η καταπολέμηση γίνεται με αντιβιοτικά και μάλιστα ισχυρά, όμως ακόμα και από αυτά στο 20% των ασθενών παρατηρείται ανθεκτικότητα των μικροοργανισμών και μη αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών.

Μπορεί να θεωρείτε ότι δεν ανήκει στα πιο νόστιμα λαχανικά κι έτσι να μην το προτιμάτε, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι, για να το προσθέσετε στο μεσημεριανό σας μενού. 

Μπρόκολο κατά του καρκίνου του προστάτη:
Μόλις μερικές μερίδες μπρόκολου κάθε εβδομάδα θα μπορούσαν να προστατέψουν τους άντρες από τον καρκίνο του προστάτη. Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι η συνδυαστική κατανάλωση ντομάτας και μπρόκολου είναι καλύτερη από την κατανάλωση των δύο λαχανικών ξεχωριστά, αναφορικά με την επιβράδυνση της ανάπτυξη όγκων στον προστάτη. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που καταναλώνουν πολύ μπρόκολο και ντομάτα 3 έως 5 φορές την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 30%. Έρευνες πιστεύουν ότι ένα συστατικό, το οποίο ονομάζεται isothiocyanate, στο μπρόκολο πυροδοτεί εκατοντάδες γενετικές αλλαγές, δραστηριοποιώντας κάποια γονίδια που πολεμούν τον καρκίνο και διακόπτουν την λειτουργία άλλων που τροφοδοτών τους όγκους. Τα οφέλη από τον μπρόκολο θα μπορούσαν επίσης να αποκομιστούν από άλλα σταυρανθή λαχανικά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, το λάχανο, τη ρόκα κ.α

Μπρόκολο κατά του καρκίνου του μαστού:
Η ουσία DIM (διινδολυμεθάνιο), η οποία είναι συστατικό του μπρόκολου, έχει πολλαπλά κατασταλτική δράση στον καρκίνο του μαστού. Ενώ τα κύτταρα αναπτύσσονται, η DIM μπορεί να επιδράσει στον οργανισμό αποτρέποντας τα κακοήθη κύτταρα, τα οποία προέρχονται από διαίρεση και πολλαπλασιασμό, και παρεμποδίζοντας την εξάπλωση του καρκίνου. Παρόμοια δράση έχει και η ουσία (ινδόλη-3-καρβινόλη), η οποία αλληλεπιδρά με την βιταμίνη C και αναστέλλει ορισμένα ένζυμα που προκαλούν μετάλλαξη και προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού.

Μπρόκολο κατά του καρκίνου της ουροδόχου κύστης:
Άλλη μια σημαντικά δράση του μπρόκολου οφείλεται στο ότι περιέχει ουσίες που πιθανόν να μπορούν να προλαμβάνουν ή να καθυστερούν (εώς 44%) την εξάπλωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Υπάρχουν τουλάχιστον δώδεκα φυτοχημικές ουσίες στο μπρόκολο που παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες αντικαρκινικές δράσεις.


Πόσο μπρόκολο μπορεί να φάει κανείς για να αποκομίσει τα οφέλη?
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερο από μια μερίδες σταυρανθών την εβδομάδα έχουν μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο. Οι ερευνητές συνέλεξαν ιστούς από τα άτομα που έτρωγαν μπρόκολο και παρατήρησαν ότι εμφάνισαν εκατοντάδες ευεργετικές αλλαγές στα γονίδιά τους. Ιδανικά συνίστανται 2-3 μερίδες μπρόκολου εβδομαδιαίως.
Αγορά και συντήρηση:
Το φρεσκοκομμένο μπρόκολο είναι πλουσιότερο σε βιταμίνες από ότι αυτά με μαραμένο κεφάλι και χοντρά κεφάλια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται και στο ζωντανό πράσινο χρώμα του. Στην αγορά προσφέρονται οι ανθοκεφαλές πριν ακόμη ανοίξουν τα ανθάκια τους (με τα μπουμπούκια κλειστά).
Τα χρώματα στις ανθοκεφαλές ποικίλουν από πράσινο, μωβ η σκούρο πορτοκαλί ανάλογα με το είδος. Καλό θα είναι να το καταναλώνεται όσο γίνεται πιο σύντομα από την αγορά του, ενώ αν θελήσετε να το συντηρήσετε, τυλίξτε το σε χαρτί κουζίνας και έπειτα σε σακούλα με τρύπες ώστε να αερίζεται.
Προτεινόμενη συνταγή 
Σούπα με μπρόκολο, ψητό σκόρδο και πατάτα

Υλικά
• 1 κεφάλι σκόρδου
• 1/4 φλιτζάνι λάδι (προαιρετικά από αβοκάντο)
• 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 600 γραμμάρια φρέσκο μπρόκολο, τα άνθη χοντροκομμένα, τα κοτσάνια ψιλοκομμένα (σχεδόν 6 φλιτζάνια)
• 1 πατάτα μέτρια σε μέγεθος, κομμένη σε κύβους
• 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 1 κύβο από ζωμό λαχανικών ή μοσχαριού
• 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
• 1/2 κουταλάκι μέλι (προαιρετικά)
• 6 κουταλιές της σούπας γιαούρτι και φρέσκο μαϊντανό για γαρνιτούρα (προαιρετικά)

Διαδικασία
1ο βήμα
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 °C. Κόψτε στα τέσσερα το σκόρδο για να φανούν οι σκελίδες. Τοποθετήστε το έτσι ανοιχτό στο κέντρο ενός μεγάλου αλουμινόχαρτου. Ραντίστε το σκόρδο με μια κουταλιά λάδι. Διπλώστε καλά με το αλουμινόχαρτο, ώστε να καλυφθούν καλά οι σκελίδες. Μετά τοποθετήστε το σε μια κόλλα ψησίματος. Ψήστε μέχρι να χρυσίσει και να μαλακώσει, για 40 με 45 λεπτά. Ξετυλίξτε και αφήστε το στην άκρη μέχρι να κρυώσει.

2ο βήμα
Ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και αφήστε το, ανακατεύοντας που και που, μέχρι να αρχίσει να χρυσίζει, σχεδόν 5 λεπτά. Προσθέστε το μπρόκολο, την πατάτα και το υπόλοιπο λάδι· προσθέστε ¼ κουταλάκι αλάτι. Ανακατέψτε τα μέχρι να μαλακώσουν ελαφριά, για περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε το ζωμό αραιωμένο σε περίπου 5 φλιτζάνια νερό.
Ανεβάστε θερμοκρασία και αφήστε το να βράσει. Μόλις αρχίσει να βράζει, βάλτε το σε μέτρια φωτιά· σιγοβράστε μέχρι το μπρόκολο και η πατάτα να μαλακώσουν πολύ, περίπου 25 λεπτά. Πιέστε το σκόρδο, για να βγάλετε τις σκελίδες. Προσθέστε τες στη σούπα. Σιγοβράστε για 5 λεπτά.

3ο βήμα
Αν θέλετε, προσθέστε σε δόσεις τη σούπα στο μπλέντερ για να λιώσει. Αν η σούπα είναι πολύ πυκνή, προσθέστε λίγο αραιωμένο ζωμό ακόμα. Ύστερα, προσθέστε το ξύδι, το πιπέρι, το υπόλοιπο αλάτι και το μέλι, αν επιθυμείτε. Προσθέστε στο κέντρο απαλά το γιαούρτι, τον μαϊντανό και λίγο πιπέρι, προαιρετικά.
Θερμίδες: 185


Back To Top